Brașov, 10 iulie 2014 - Doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, participă, începând cu ora 11.00, la deschiderea oficială a Casei Regionale a Tinerilor Activi din Brașov (CRTA). Aceasta este înființată în cadrul proiectului „Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!” și are ca scop asigurarea de servicii de ocupare și formare profesională tinerilor din regiunea Centru – județele Brașov, Covasna și Harghita.
Obiectivul general al proiectului-pilot al schemei de garanții pentru tineri constă în creșterea capacității de ocupare profesională a 2.500 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani – persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri tineri și șomeri de lungă durată, persoane care au părăsit timpuriu școala, cu domiciliul în regiunile Centru, Nord-Est, Nord-Vest și Vest.
Casele Regionale ale Tinerilor Activi oferă grupului țintă servicii integrate de informare, consiliere și orientare profesională, cursuri de calificare profesională de nivel 1 (pentru cursanți cu studii de minim 8 clase absolvite / 360 ore curs) și de nivel 2 (studii de minim 10 clase absolvite / 720 ore curs). Cursurile se stabilesc în funcție de meseriile cerute pe piața muncii, precum barman, lăcătuș, muncitor calificat în construcții, cosmetician, brutar etc). CRTA mai oferă stagii de ucenicie și programe de formare, consultanță și asistență pentru inițierea de afaceri. Acestea sunt însoțite de activități de mediere a muncii, personalizate în funcție de profilul și nevoile fiecărui tânăr înscris în proiect.
“Avem deja în derulare două proiecte-pilot din programul Garanția pentru Tineri, care înseamnă măsuri concrete, cu ajutorul banilor europeni, pentru a-i sprijini pe tineri să pătrundă pe piața muncii. Astăzi lansăm un centru regional unde vor putea beneficia de suport pentru a-și putea găsi un loc de muncă - de la informare și consiliere și până la cursuri de calificare și stagii de ucenicie. Casa Regională a Tinerilor Activi Brașov va funcționa și ca o platformă de testare, prin care vom putea calibra aplicarea proiectului în întreaga țară”. – a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu prilejul lansării de la Brașov.
Până în prezent, s-au înscris în proiect 600 de tineri din regiunile Centru, Nord-Est, Nord-Vest și Vest și a fost finalizată analiza nevoilor de formare, care ia în considerare nevoile tinerilor și pe cele ale pieței muncii. Pe baza acesteia, s-a demarat planificarea cursurilor de calificare.
Toate serviciile furnizate de Casele Regionale ale Tinerilor Activi sunt gratuite, inclusiv participarea la cursurile de formare profesională. Mai mult, tinerii participanți la cursuri de calificare vor beneficia de o subvenție de 350 lei pe lună pe durata urmării cursului (3 luni pentru cursurile de calificare de nivel 1 și, respectiv, 6 luni pentru cursurile de calificare de nivel 2). Tinerii înscriși în stagii de ucenicie vor primi o subvenție lunară de 350 lei timp de un an, iar participanții la programele de formare și consultanță pentru deschiderea unui afaceri vor beneficia de o subvenție unică, de 400 lei.
Prin cunoștințele acumulate și prin calificările obținute, tinerii vor avea șanse mai mari de a-și găsi un loc de muncă fie în timpul proiectului, fie după încheierea lui.
Nu în ultimul rând, Casele Regionale ale Tinerilor Activi vor funcționa ca forum de discuții și punct de legătură între toate părțile interesate și implicate în ocuparea profesională a tinerilor și vor organiza mese rotunde și dezbateri cu participarea angajatorilor, a autorităților locale, a unităților de învățământ, a reprezentanților societății civile și, desigur, a tinerilor.
În următoarea perioadă, vor avea loc deschiderile oficiale ale Caselor Regionale ale Tinerilor Activi din: Alba Iulia (regiunea Centru) – 11 iulie, Iași (regiunea Nord-Est) – 11 iulie, Baia Mare (regiunea Nord-Vest) – 15 iulie și Deva (regiunea Vest) – 18 iulie.
Acest proiect-pilot al schemei de garanții pentru tineri este implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în parteneriat cu BPI Management Consulting Romania (BPI România), Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC din Baia Mare și Fundația Ecologică Green (FEG) din Iași. Împreună cu celălalt proiect al schemei, desfășurat în jumătatea de sud a României, cele două proiecte vizează un număr total de 5.000 tineri.
Pentru mai multe informații despre Casele Regionale ale Tinerilor Activi și proiectul „Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!”, persoana de contact este dna Ștefania Andreescu, manager de proiect, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (e-mail: stefania.andreescu@mmuncii.ro).
De asemenea, vă invităm să urmăriți site-ul de internet al proiectului: www.garantiipentrutineri.ro și pagina de Facebook www.facebook.com/garantiipentrutineri. Datele de contact și adresele Caselor Regionale ale Tinerilor Activi sunt disponibile aici: http://www.garantiipentrutineri.ro/casa-tinerilor-activi/unde-ne-gasiti.
Proiectul „Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!