Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Antreprenoriatul, o soluție pentru tineri cu inițiativă și curajoși

Ieri, 29 mai 2014, Casa Regională a Tinerilor Activi (CRTA) Brașov a organizat a doua masă rotundă din cadrul proiectului Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!.  Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri cu autorități locale, instituții cu rol în sprijinirea tinerilor și cu rol în ocuparea forței de muncă, reprezentanți ai societății civile, reprezentanți ai mediului de afaceri și nu în ultimul rând, tineri. Scopul acestor mese rotunde este stimularea inițiativei locale și redactarea schemei de garanții pentru tineri.

Masa rotundă organizată în luna mai a avut ca temă Antreprenoriatul, o soluție nu chiar imposibilă pentru un tânăr la început de drum și a reunit atât tineri interesați de proiect, cât și antreprenori.

La eveniment a participat domnul Ovidiu Florea – tânăr antreprenor – care a oferit tinerilor prezenți informații despre activitatea pe care o derulează, despre parcursul său de antreprenor și despre avantajele și piedicile în calea antreprenoriatului.

Discuțiile au debutat cu prezentarea proiectului Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!, a obiectivelor urmărite, a beneficiilor pe care proiectul le oferă și a activităților care urmează să se deruleze în cadrul CRTA Brașov.

Tinerii prezenți au fost curioși să afle mai multe informații despre condițiile necesare pentru a deveni antreprenor și despre beneficiile pe care le vor avea derulând activități de antreprenoriat. Referitor la aceste beneficii ale activității de antreprenoriat, dl. Ovidiu Florea a răspuns tinerilor povestind despre independența financiară, oportunitatea de a face ceea ce-ți place, urmând un drum gândit de tine și cum duc eforturile antreprenoriale la o satisfacție atât personală, cât și profesională.

În cadrul întâlnirii, au fost expuse de asemenea calitățile pe care trebuie să le aibă un antreprenor, și anume: independența, inițiativa, creativitatea, inventivitatea, ambiția, perseverența, responsabilitatea, flexibilitatea și optimismul. 

Antreprenorul, Ovidiu Florea, alături de experții proiectului nu au lăsat deoparte discuția despre piedicile în calea derulării unei activități antreprenoriale, și le-au oferit tinerilor informații despre legislația în domeniu, despre sursele financiare și despre modalități de a depăși orice obstacol în calea obținerii rezultatelor dorite.

Tinerii au prezentat la rândul lor ideile proprii de afaceri și au oferit informații despre demersurile pe care le-au făcut în vederea atingerii obiectivelor propuse. Ei și-au exprimat de asemenea dorința de a avea mai mult acces la informații despre antreprenoriat și despre sursele de 

finanțare, menționând lipsa capitalului ca principală piedică în calea dezvoltării unei afaceri. O altă piedică adusă în discuție a fost birocrația – prea multe documente fiind necesare pentru a înființa și a derula o activitate antreprenorială. 

Lipsa modelelor pozitive în comunitate influențează puternic tinerii, ei fiind orientați de părinți sau apropiați către siguranța unui loc de muncă, activitatea de antreprenor fiind considerată una extrem de riscantă.

Parteneri Bpi Assoc Feg