Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Comisia Europeană adoptă primul program din Inițiativa pentru ocuparea profesională a tinerilor în Franța

Pe 3 iunie 2014, Comisia Europeană a adoptat primul Program Operațional din cadrul Youth Employment Initiative (YEI)- Inițiativa pentru ocuparea profesională a tinerilor în Franța. YEI are misiunea de a reduce șomajul din rândul tinerilor europeni.

Franța va primi 620 de milioane de euro din fondurile Youth Employment Initiative (YEI) și Fondul Social European (FSE) pentru sprijinirea tinerilor, care nu lucrează și nu urmează nici o formă de învâțământ, să se pregătească pentru piața muncii și să își găsească un loc de muncă. Programele și banii se vor concentra în regiunile unde rata șomajului în rândul tinerilor este de peste 25 %. 13 regiuni din Franța sunt eligibile pentru accesarea fondurilor și dezvoltarea de proiecte pentru ocuparea tinerilor. Este primul program adoptat de Uniunea Europeană (UE) în cadrul acestei inițiative, care însumează 6 bilioane de euro pentru 20 de State Membre. 

Tot pe 3 iunie 2014, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune László Andor a participat la conferința organizată de Guvernul francez, la Paris, pe tema programului “Garanții pentru Tineri”  - reforma ambițioasă la nivelul UE cu obiectivul ca fiecare tânăr cu vârsta de până în 25 de ani să primească o ofertă bună de muncă sau de educație în decursul a 4 luni, calculate din momentul în care a încheiat/întrerupt școala sau a rămas fără locul de muncă.

În Franța, YEI va finanța diverse acțiuni pentru sprijinirea tinerilor cu slabe șanse de integrare în piața muncii, cum ar fi, de exemplu:

  • Consiliere și formare profesională;
  • Facilitarea mobilității ucenicilor la nivel național, regional și, în unele cazuri, internațional;
  • Prevenirea abondonului școlar și mai buna identificare a nevoilor tinerilor care nu lucrează și nu merg la școală
  • Oferirea unei a doua șanse celor care au abandonat școala fără să obțină o diplomă sau o calificare să pătrundă pe piața muncii prin experiență de muncă, formare sau ucenicie.

Serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă au un rol foarte important în atingerea obiectivelor acestui program operațional, iar implementarea programului va fi o oportunitate să își îmbunătățească serviciile de ocupare pentru tineri. 

Parteneri Bpi Assoc Feg