Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cum să-ți cauți un job de-o vară

21 august 2014 - Deși vacanța se apropie de sfârșit, încă nu e timpul pierdut pentru distracție și... muncă. Vacanța poate reprezenta o ocazie excelentă de a investi în viitoarea ta carieră și de a-ți cultiva abilitățile, câștigând în același timp și bani în plus. Fie că ai întrerupt școala doar temporar, fie că ești inactiv, munca sezonieră nu-ți poate aduce decât beneficii.

Sigur, lucrând în plin sezon estival - de vară sau de iarnă - vei pierde câteva ore de distracție și relaxare, dar plusurile nu sunt deloc puține: în afară de câștigurile strict materiale, vei cunoaște oameni noi, în medii noi, care pot la un moment dat chiar să te recomande pentru o slujbă permanentă. La fel de important este că vei câștiga experiență profesională, a cărei lipsă e mai mereu un obstacol în calea angajării. Și chiar dacă pe timpul vacanței alegi să lucrezi într-un domeniu care nu te interesează pe viitor, tot vei vedea cu ochii tăi cum este și ce se așteaptă de la tine la un loc de muncă - cum te înțelegi cu șefii și colegii, cum interacționezi cu clienții, cum e să câștigi propriii tăi bani și să te gândești pe ce anume să-i cheltuiești, cum îți îndeplinești sarcinile date, cum faci față presiunii și termenelor-limită, dacă reușești să respecți programul de lucru ș.a.m.d. Indiferent ce ai face, vei căpăta aceste experiențe care te vor ajuta să-ți construiești un CV mai bogat decât al altor tinere sau tineri, al căror CV începe și se termină cu ultima școală absolvită.

Opțiuni există și sunt mai numeroase decât crezi. Poți să lucrezi într-un bar, hotel sau restaurant, de exemplu, sau, dacă nu ai decât puțin timp la dispoziție, poți să lucrezi cu ora sau cu ziua la diverse evenimente. Important e să cauți în mod constant astfel de ocazii, iar când le găsești, să spui clar de la bun început că nu accepți să lucrezi la negru, fără niciun fel de protecție.

Iată o primă sugestie privind căutarea unui job de vară: http://www.summerjobs.com/. Dacă știi și o limbă de circulație internațională, șansele de a găsi ceva convenabil pentru tine sunt și mai mari.

 

 

 

 

 

 

Don't get taken for a ride

Some smaller workplaces like bars, restaurants, etc. might not offer you a formal work contract – but don't let them take advantage of that. Make clear at the start that you expect them to stick to what you agree, in terms of pay and working hours.

Parteneri Bpi Assoc Feg