11 februarie 2015 - După cum știți deja (sau aflați acum – ceea ce ne bucură în egală măsură), una dintre cele mai importante opțiuni de dezvoltare profesională oferite de proiectul nostru o constituie cursurile de calificare – în meserii dorite de tineri și potrivite în contextul actual al pieței muncii. Cursurile sunt livrate de furnizori de formare profesională acreditați și se încheie cu un examen care conține o probă teoretică și una practică. În ultimele luni, v-am prezentat în numeroase rânduri fotografii de la examene, unde și tinerii, dar și formatorii și întreaga echipă a proiectului au avut emoții. Primii, pentru că au trebuit să demonstreze ce au învățat, și ceilalți, pentru că au contribuit împreună la a-i aduce pe cursanți mai aproape de piața muncii. După examinări, absolvenții programelor de calificare primesc un certificat recunoscut de Autoritatea Națională pentru Calificări, valabil în țară și în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Însă intervenția schemei de garanții pentru tineri nu se încheie aici. Tinerii înscriși în proiectul nostru au fost implicați de la bun început în activități integrate de informare și consiliere, care i-au pregătit pentru această etapă. Împreună cu echipele de consilieri, intră într-un proces de mediere a muncii, din care, inutil să mai precizăm, au de câștigat și tinerii, și angajatorii. Cei dintâi sunt îndrumați de experți pe parcursul căutării unui loc de muncă și, astfel, eforturile lor capătă un scop și o direcție mai clare. Cu ajutorul acelorași specialiști, angajatorilor le sunt recomandați candidații cei mai potriviți pentru un post anume, ceea ce înseamnă o economie de timp și de bani investiți în procesul de selecție uneori stufos și mai mereu îndelungat. Beneficiarii indirecți ai demersurilor de mediere a muncii sunt familiile tinerilor și comunitățile locale.
Să exemplificăm cu cifre... În regiunea Centru au început cursurile de calificare 513 persoane: 253, cursuri de nivel 1, cu durata de 3 luni (lucrător în comerț, manichiură-pedichiură, agent de securitate, babysitter, peisagist floricultor) și 260, cursuri de nivel 2, cu durata de 6 luni (operator mașini-unelte cu comandă numerică, electrician constructor, bucătar, ospătar, frizerie-coafură-manichiură-pedichiură).
Imediat după finalizarea cursurilor, tinerii au intrat în programul de mediere a muncii. După numai o lună în care au beneficiat de sprijinul echipelor de consilieri, 38 dintre ei au obținut un loc de muncă. Cei mai căutați au fost absolvenții cursurilor de operator mașini-unelte cu comandă numerică, mai mult de jumătate angajându-se deja, în țară sau în străinătate. Și acestea sunt doar rezultatele valabile astăzi, 11 februarie. Suntem convinși că medierea muncii va continua să-și demonstreze eficiența și în viitorul apropiat.