Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Dezbatere: “Dificultăți și oportunități în angajarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile”

11 septembrie 2015 - Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a organizat, în 10 și 11 septembrie 2015, la București, dezbaterea publică cu tema “Dificultăți și oportunități în angajarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului "EUROPA INCLUSIVĂ - Initiaţive regionale sustenabile", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Prima zi a reuniunii a debutat cu prezentarea rezultatelor obținute până la finalul lunii august 2015. Potrivit managerului de proiect, doamna Lucica Munteanu, de la debutul proiectului, în luna aprilie 2014, 1.110 persoane au fost consiliate și orientate pe piața muncii, față de 1.000 incluse inițial în grupul țintă.

Dintre acestea, 1.017 au urmat cursuri de calificare sau recalificare în meserii precum frizer, tâmplar, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerţ, florar-decorator, agent de securitate sau operator introducere, validare şi prelucrare date. Concret, au fost instruite 399 persoane de etnie romă, din 400 incluse în proiect, 270 persoane cu dizabilităţi, față de 250 stabilite inițial, 42 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție al copilului, dintr-un număr de 50 aflați în grupul țintă, dar și 306 persoane aflate în detenţie, cu 6 mai multe decât se stabilise la începutul proiectului.

804 din cele 1.017 persoane vulnerabile instruite dețin deja un certificat de calificare.

Sursă: MMFPSPV

Proiectul mai prevede, de asemenea, ca 300 femei să fie ajutate să se integreze din punct de vedere socio-profesional. Practic, ajutorul constă în derularea unor activităţi şcolare sau de petrecere a timpului liber cu copiii pe parcursul participării acestora la program, până în prezent fiind acompaniați 249 copii.

Rezultatele de până acum arată că și numărul specialiștilor din administraţia publică locală, organizaţii ale societăţii civile, agenţii publice sau private care furnizează servicii sociale şi de ocupare grupurilor vulnerabile care s-au specializat ca mediatori sociali, pedagogi sociali, evaluatori de competențe profesionale sau formatori/specialişti în evaluarea vocațională a persoanelor cu dizabilități a fost depășit. Dacă la debutul activităților proiectului erau incluși numai 240 specialiști, până în prezent s-au specializat nu mai puțin de 300.

Parteneri Bpi Assoc Feg