Vineri, 22 august 2014, Fundația Ecologică Green (FEG), partenerul proiectului care se ocupă de zona de nord-est a țării, a organizat masa rotundă cu tema „Favorizarea obținerii primei experiențe profesionale a tinerilor”. La eveniment au participat 21 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice - doamna Cristina Andrieș, din partea Centrului de Formare Profesională din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, reprezentanți ai agenților economici din domeniul panificației - SC AGROPAN IMPEX SRL și SC PANIFCOM SRL și un reprezentant al SC.OPTIMAL TRAVEL SRL (HOTEL ASTORIA), firmă care are ca domeniu de activitate industria hotelieră.
Totodată, printre invitați s-au numărat și tineri înscriși în proiectul nostru, fie ucenici, fie alți tineri care au fost informați și consiliați individual sau în grup și care urmează în prezent cursuri de calificare oferite gratuit. Alături de aceștia au luat loc la masa discuțiilor formatori și membrii echipei proiectului.
În prima parte a evenimentului, doamna Irina Stanciu, coordonator tehnic al proiectului din partea FEG Iași, a susținut o scurtă prezentare a activităților derulate și planificate, axându-se pe obiectivele, regiunile de implementare, parteneriatele încheiate, rezultatele și indicatorii proiectului. Doamna Oana Rotaru, expertă în informare și consiliere, a făcut apoi o trecere în revistă a programului integrat de informare și consiliere pentru tineri, insistând asupra programului de ucenicie și a beneficiilor concrete ale fiecăruia dintre serviciile furnizate de echipa proiectului. Ca ilustrare, au fost vizionate și reportajele realizate de posturile de televiziune Digi 24 Iasi și ProTV, în vederea promovării stagiilor de ucenicie, reportaje realizate la sediul Casei de Modă Nanette și în Casa Regională a Tinerilor Activi Iași.
Doamna Cristina Andrieș, din partea AJOFM Iași, a oferit detalii tehnice suplimentare despre programele de ucenicie la locul de munca, evidențiind demersurile pe care agenții economici trebuie să le întreprindă în vederea încadrării ucenicilor și avantajele obținute atât de angajatori, cât și de tineri.
În continuare, au luat cuvântul trei tinere selectate pentru programul de ucenicie în domeniul hotelier, în meseria de cameristă, care și-au exprimat dorința de a participa la stagiu și bucuria de a ocupa un post plătit corespunzător, la unul din cele mai cunoscute hoteluri din Iași, hotel Astoria. Trei tinere din Voinești și Tibănești, care urmează deja cursuri de lucrător în comerț și lucrător în cultura plantelor, au împărtășit impresii din experiența căpătată prin activitățile practice de formare și au vorbit despre felul în care decurge relația cu angajatorul și despre planurile lor de viitor.
Reprezentanții agenților economici și-au arătat interesul față de programul de ucenicie, atât pe segmentul comercial, în meseria de lucrător în comerț, cât și pe segmentul tehnologic din industria de panificație, în meserii ca brutar, lucrător în alimentație publică, patiser și cofetar. În încheiere, s-a stabilit ca în perioada următoare să se definitiveze structura necesarului de personal la angajatorii prezenți, pentru ca ulterior să se analizeze posibilitățile de selecție și recrutare a ucenicilor pentru care se vor înființa posturi. Vă ținem la curent!