Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mai multe locuri de muncă vacante în prima parte a anului

2 iunie 2014 -  Rata locurilor de muncă vacante a ajuns în primul trimestru la 0,9% după o creștere cu 0,24 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut, iar numărul de locuri de muncă vacantă a ajuns la 32.000, cele mai multe fiind în activități de servicii și administrație publice, conform datelor Institutului Național de Statisticム(INS).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea ratei locurilor de muncă vacante a fost mai mare cu 0,16 puncte procentuale. "Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 38.200, în creştere cu 6.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2013, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 10.200", se arată într-un comunicat transmis vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncã vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,64%) şi administraţia publică (2,55%), iar cele mai mici s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,13%), respectiv în servicii hoteliere şi restaurante (0,30%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (10.800 locuri vacanţe) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6.200 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 4.600 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.500 locuri vacante în învăţământ", se mai spune în comunicat.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi în tranzacţii imobiliare. Cea mai mare cerere din partea angajatorilor a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (12.000 locuri vacante), de muncitori necalificaţi (5.400 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente (5.000 locuri).

Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a consemnat un avans în majoritatea activităţilor economice, cel mai accentuat fiind în alte activităţi de servicii (+2,25 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+1,03 puncte), iar la polul opus, cu cea mai importantă diminuare s-au aflat activităţile de distribuţie a apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,62 puncte).


Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Careers/166794/mai-multe-sanse-pentru-someri-rata-locurilor-de-munca-este-mai-mare-in-primele-luni-ale-anului.html#ixzz33VBrLMoB

Parteneri Bpi Assoc Feg