Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ministrul Rovana Plumb: „Întărirea politicilor de ocupare și combaterea sărăciei trebuie să rămână o prioritate majoră a UE”

19 iunie 2015 - Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, a participat ieri, 18 iunie, la  reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO) – secţiunea dedicată miniştrilor ocupării şi politicilor sociale, organizată la Luxemburg de Preşedinţia Letonă a Uniunii Europene (PRES LV).

În cadrul evenimentului, în contextul aprobării la nivelul CONS EPSCO a propunerilor de Recomandari specifice de țară, ministrul Rovana Plumb a subliniat că pentru următorii 5 ani este nevoie de angajarea statelor membre în politici concrete pentru stimularea creșterii economice și crearea locurilor de muncă.

„Suntem de acord că angajarea statelor membre în procesul de reforme structurale este o acțiune decisivă de care avem nevoie pentru stimularea creșterii economice și crearea locurilor de muncă, ca prioritate majoră a Uniunii Europene pentru următorii 5 ani. În ceea ce privește recomandările specifice de țară, România le salută și suntem de acord cu ele, pentru că acestea corespund priorităților cărora România le acordă maximă importanță: creștere sustenabilă, creare de locuri de muncă, combaterea sărăciei și o viață mai bună pentru fiecare dintre cetățeni”, a precizat doamna Rovana Plumb.

Doamna ministru a mai declarat că România se situează, în trimestrul I 2015, pe primul loc în Uniunea Europeană privind creșterea economică, cu un procent de 4,2%, și pe locul 9 în Uniune privind șomajul.

„Din punct de vedere al creșterii economice, România a ajuns astăzi pe primul loc în Uniunea Europeană, în primul trimestru al anului 2015, cu o creștere economică de 4,2% și menținem acest trend, conform previziunilor făcute de către instituțiile financiare internaționale. În ceea ce privește șomajul, am ajuns la o rată de 6,7%, care ne clasează pe locul 9 în cadrul Uniunii Europene și am pus accent nu numai pe implementarea Schemei de garanții pentru tineri, dar și pe politici active în ceea ce privește creşterea gradului de ocupare a persoanelor peste 45 de ani. Astfel, s-au creat în 2 ani și jumătate peste 267.000 locuri de muncă”, a adăugat ministrul Muncii.

La finalul intervenţiei sale, oficialul român a subliniat că politicile și prioritățile Uniunii Europene trebuie să fie definite în contextul întăririi și consolidării politicilor de ocupare, de combatere a sărăciei. În acest context, a transmis un mesaj puternic cu privire la necesitatea respectării de către toate statele membre a principiului liberei circulații a lucrătorilor.

În cadrul reuniunii ministeriale, Preşedinția Letonă a prezentat rapoartele de progres privind negocierile în cazul a două dosare legislative: propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind îmbunătăţirea echilibrului de gen a administratorilor neexecutivi ai companiilor listate la bursă şi alte măsuri conexe şi propunerea de Directivă a Consiliului referitoare la punerea în aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

Consiliul a reluat discuţia politică cu privire la măsurile de combatere a şomajului în rândul tinerilor, din perspectiva unei mai bune utilizări a resurselor financiare alocate de Comisia Europeană şi de către statele membre. Comisia Europeană a informat şi cu privire la adoptarea Raportului privind punerea în aplicare a cadrului UE în ceea ce priveşte strategiile naționale de integrare a romilor pentru 2015. 

În cadrul prânzului de lucru, miniștrii Muncii și Protecției Sociale au discutat subiectul egalității dintre femei și bărbați, în vederea stabilirii unor orientări strategice pentru anul 2020. Cu această ocazie, doamna ministru Plumb a exprimat sprijinul României pentru crearea unei Strategii a Uniunii Europene dedicate egalității de gen, dar și susținerea pentru pachetul de măsuri destinate reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.

Comisia Europeană a fost reprezentată în reuniunea CONS EPSCO de la Luxemburg de vicepreședintele pentru zona Euro și Dialog Social, domnul Valdis Dombrovskis, comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitatea Forței de Muncă, doamna Marianne Thyssen, și comisarul pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen, doamna Vera Jourova.

Sursă: Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Statistică al MMFPSPV

Parteneri Bpi Assoc Feg