6 mai 2015 - Doamna Cristiana Barbu, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, participă, în perioada 6-8 mai 2015, la cel de-al 10-lea Congres Mondial al Asociaţiei Mondiale a Serviciilor Publice de Ocupare (AMSPO), de la Istanbul. Evenimentul din acest an are ca temă „Serviciul Public de Ocupare şi noua lume a muncii”.
Pe agenda Congresului AMSPO, eveniment ce se desfăşoară din trei în trei ani, se află prezentarea studiului “Lumea Serviciilor Publice de Ocupare – provocări, capacitate şi perspective ale SPO în noua lume a muncii”; discuţii cu privire la contribuţiile Grupului de lucru G20 pentru ocupare; atelier de lucru cu tema „Viziune cu privire la noua lume a muncii”; prezentarea cu tema „Flexibilitatea SPO în adaptarea la un mediu în continuă schimbare”. De asemenea, sunt programate o serie de sesiuni paralele cu teme ce privesc viitorul pieţei muncii, nevoile angajatorilor într-o piaţă a muncii în schimbare, medierea muncii dincolo de graniţe etc.
“Locuri de muncă mai bune, abilităţi profesionale pentru viitor, migraţia şi mobilitatea, şomajul în rândul tinerilor sunt câteva teme ce vor fi abordate de către factori de decizie, experţi şi manageri de top, în cadrul congresului de la Istanbul. Una dintre misiunile serviciilor publice de ocupare este de a sprijini grupurile vulnerabile şi tinerii să intre pe piaţa muncii. Pentru Serviciul Public de Ocupare din România este o provocare să facilităm integrarea pe piaţa muncii a tinerilor şi, în acelaşi timp, să venim în întâmpinarea aşteptărilor acestora”, a declarat doamna Cristiana Barbu.
Asociaţia Mondială a Serviciilor Publice de Ocupare (AMSPO) este o organizaţie internaţională non-profit şi reuneşte instituţii publice şi departamente guvernamentale care au ca activitate implementarea politicilor privind piaţa muncii sau managementul resurselor umane. Circa 100 de servicii publice de ocupare din toată lumea, cu peste un milion de angajaţi, sunt membre ale Asociaţiei, ANOFM fiind afiliată din anul 2003. Obiectivele principale ale AMSPO sunt stimularea contactelor dintre diversele instituţii membre; promovarea schimburilor de informaţii şi de experienţă legate de activităţile organizaţiilor membre; furnizarea de servicii de interes general, cum ar fi sondaje, studii, managementul băncilor de date servicii de formare şi perfecţionare etc.
Sursă: Serviciul Comunicare şi Secretariatul Consiliului de Administraţie, ANOFM