5 iunie 2014 – Ieri a avut loc la București seminarul cu titlul ”Tânăr, dornic și capabil: incluziunea socială a tinerilor și locurile de muncă”, organizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (EUROFOUND), în cooperare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai unor structuri guvernamentale și ai societății civile din Bulgaria, Croația, România și Ungaria și a generat discuții privitoare la perspectivele de angajare ale tinerilor din aceste patru țări, în raport cu abilitățile lor, dar și cu deschiderea pieței forței de muncă față de ei.
Cu acest prilej, dl Massimiliano Mascherini, manager de cercetare în cadrul Direcției Ocupare Profesională și Schimbare a EUROFOUND, a susținut o prezentare în care a detaliat tranziția tinerilor de la școală la angajare. Spicuim pentru cititorii noștri cele mai importante date și concluzii ale prezentării.
La nivelul Uniunii Europene, 7,3 milioane de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani și 6,8 milioane de tineri cu vârste între 25 și 29 de ani nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare.
Totalul de peste 14 milioane al acestor tineri înseamnă că, dacă ei ar alcătui o țară, populația acesteia ar fi pe locul 9 din statele membre ale Uniunii Europene.
Conform unei cercetări a EUROFOUND, neintegrarea tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare costă, la nivelul UE, 162 de miliarde de euro.
Reintegrarea poate avea succes doar printr-o tranziție cât mai rapidă de la școală la muncă, însă și aceasta depinde de numeroși factori și variabile: numărul de studenți/ elevi care combină educația cu munca, perioada medie până la găsirea primului loc de muncă și tipul de job obținut la un an de la terminarea studiilor.
Proporția studenților/ elevilor care îmbină studiul cu munca este ridicată în țările nordice și în cele vorbitoare de engleză și germană. În Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Italia și România, proporția acestora este 5-10%.
În Grecia, Italia și România, tinerilor le sunt necesare peste 9 luni ca să intre pe piața muncii (la primul loc de muncă).
Dobândirea din timp a unei experiențe pe piața muncii aduce beneficii dovedite pentru integrarea rapidă a tinerilor pe piața muncii.
Într-o anumită măsură, e normal ca un tânăr să traverseze scurte perioade de inactivitate, însă ceea ce este cu adevărat riscant este șomajul de lungă durată. Tocmai de aceea, combaterea șomajului de lungă durată este unul dintre punctele forte ale schemelor de garanții pentru tineri care se derulează în prezent în Uniunea Europeană.
EUROFOUND analizează implementarea schemelor de garanții pentru tineri în 10 state membre: Belgia, Bulgaria, Estonia, Spania, Irlanda, Italia, Franța, Grecia, Polonia și Marea Britanie.